donderdag 11 juli 2013

Zorgen bij BJZ!


BJZ maakt zich grote zorgen of de gemeenten straks wel in staat zijn om indicaties voor zwaardere zorg te stellen….
Ik heb eerder de indruk dat zij zich meer zorgen maken over hun eigen werkgelegenheid dan over kinderen.

WELKE ouders vragen eigenlijk om de interventies van BJZ en de keten-partners 
(jargon voor pleegzorg en jeugdzorg-instellingen etc.)??
'Vergeten' is te vermelden dat 72 % van de jeugdzorg ineffectief is dan wel een negatief effect heeft… Dus er zou 72 % wegbezuinigd kunnen worden!
WAAROM wordt er niet met de ouders gesproken wat die willen? NEEN: alleen de jeugdzorg-aanbieders zijn van belang om 'deals' te maken om hun instellingen te vullen met uw kinderen.... Wie heeft er nog een paar kinderen? Wie schrijft de 'indicaties voor uit huis plaatsing'?

Leest u zelf maar  'Zorgen over toekomst jeugdzorg'

in de Tubantia van 10 juli 2013 en zie de reacties!

ZWOLLE/HENGELO - Bureau Jeugdzorg Overijssel maakt zich zorgen over de toegang tot de jeugdzorg.
Op 1 januari 2015 wordt de jeugdzorg volledig overgeheveld naar de gemeenten. De vraag is of gemeenten er in slagen de indicatiestelling voor duurdere vormen van jeugdzorg - nu nog een zaak van de provincie - goed te regelen. Tot nu toe is het tempo waarin gemeenten zich voorbereiden op de Wet zorg voor jeugd, zorgwekkend laag. Directeur Martin Dirksen van Bureau Jeugdzorg Overijssel: "Gemeenten kunnen een deal maken met huisartsen. Maar die hebben daar helemaal geen tijd voor.''
Nu bepaalt Bureau Jeugdzorg op basis van een eigen onderzoek of een kind in aanmerking komt voor de duurdere vormen van jeugdzorg. Is dat het geval dan wordt er een indicatie afgegeven voor het type zorg. Vanaf dat moment kunnen instellingen als Trias, Jarabee en Pactum zorg verlenen en geld declareren. Vanaf 2015 wordt echter de wethouder verantwoordelijk voor alle jeugdzorg. Hoe deze gaat bepalen wie wel en wie geen zorg nodig heeft, is echter onduidelijk. Bureau Jeugdzorg Overijssel is bang dat er in verschillende gemeenten, verschillende maten worden gehanteerd. In de nieuwe jeugdwet wordt zwaar ingezet op de huisartsen. Die zitten dicht bij een gezin en kunnen een regisserende rol vervullen. En hier beginnen de twijfels. Martin Dirksen: "We denken dat de huisartsen van zeer goede wil zijn, maar de tijd hier niet voor hebben. Die huisarts zit niet te wachten op een verwarde ouder die veertig minuten haar verhaal wil vertellen. De huisartsenpraktijk werkt in blokjes van tien minuten. Daar zal iets op gevonden moeten worden. Het is een groot probleem binnen het nieuwe stelsel. Eerlijk gezegd vind ik het in de hoek van de huisartsen nu veel te stil. Ik zou zeggen, Landelijke Huisartsen Vereniging, roer je nu eens een beetje. Dit probleem staat veel te laat op de agenda.'' Ook huisartsen vragen zich af hoe ze dit er allemaal nog bij kunnen doen. Jan Anne Wind, voorzitter van de Huisartsenkring Twente: "We voelen ons heel erg overlopen." Desondanks is er na de zomer overleg tussen de kring, waarbij bijna alle 340 huisartsen in Twente zijn aangesloten, en de gemeenten.
Lees meer in de krant van woensdag: Regisseur gezocht

Mijn reactie hierop:

'Nu bepaalt BJZ zelf op basis van eigen onderzoek' Niet geheel juist: BJZ doet vaak géén onderzoek en bepaalt dat op basis van meldingen, roddels, achterklap, eigen verzinsels en 'onderbuikgevoelens'. Als men nu eens begint met te luisteren naar wat OUDERS willen en zie hoe men kan bezuinigen door gewoonweg BJZ op te doeken, zoals prof. van Acker dit al in 2009 beschreef: 'Jz, al 40 jaar het zelfde verhaal'. Laat de huisarts, vertrouwenspersoon bij uitstek, de basis van de zorg zijn en beginnen met hulp thuis door échte deskundigen in plaats van alleen maar OTS en UHP, waar BJZ VEEL aan verdient en geen kind mee geholpen wordt! Zie: http://jeugdzorg-darkhorse-plus.blogspot.nl/2013/07/de-transitie-bezuinigen-door-betere-zorg.html BJZ denkt alleen aan zijn eigen werkgelegenheid! Drs. N.J.M.Mul (19 jaar ouder-ondersteuner in Jz-Kb zaken/ redacteur www.meldpuntjeugdzorg.nl /Jz-Dh+)

----------------------------  Tot zover de Tubantia   -----------------------

Merkwaardig is dat juist in Enschede een medisch centrum is waar onder leiding van een huisarts professionele jeugdzorg geleverd wordt zónder BJZ, zónder 'indicaties' en zónder rechters… het KAN DUS WEL!

Ceterum censeo BJZ esse delendam (naar Cato Maior)


 Nico Mul

Meldpuntjeugdzorg@gmail.com

1 opmerking:

  1. Alsof de provincie de toegang tot goede jeugdzorg goed had geregeld.
    Er bestaan allerlei adviezen hoe het goed geregeld zou moeten zijn.
    Echter de provincie controleert niet en de Raad vd Kinderbescherming evenmin, dusde bureaus jeugdzorg kunnen doen en laten wat ze willen.

    BeantwoordenVerwijderen